Ποιους κινδύνους κρύβουν οι εξαντλητικές δίαιτες

H απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ο διακαής πόθος όλων. Ωστόσο, ποιες είναι οι συνέπειες της...

εξαντλητικής δίαιτας στον οργανισμό; Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τέτοια εποχή, ξεφυτρώνουν 1-2 νέες δίαιτες που γίνονται τάση και έχουν ακόμη μεγαλύτερη τάση να υπόσχονται εντυπωσιακή απώλεια κιλών και ακόμη δραματικότερη απώλεια πόντων. Αν συνυπολογίσουμε και τις ήδη υπάρχουσες δίαιτες – «μαγικά ραβδάκια», δεν ξέρουμε από πού να προφυλαχθούμε και ποιους να προφυλάξουμε. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ο διακαής πόθος όλων. Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι η εφαρμογή αυτών των διατροφικών σχημάτων , ακριβώς επειδή τα περισσότερα είναι ακραία, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κατά κύριο λόγο οι δίαιτες αυτές δρουν είτε μέσω του αυστηρού περιορισμού της προσλαμβανόμενης ενέργειας (θερμίδες) είτε μέσω της απαγόρευσης ολόκληρων ομάδων τροφίμων π.χ. δημητριακών ή φρούτων.

Στην πρώτη περίπτωση, η απότομη μείωση των θερμίδων έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη μείωση του βάρους και την απώλεια κυρίως υγρών και μυϊκής μάζας όπως και μικρής ποσότητας λιπώδους ιστού αλλά και τη μείωση του μεταβολισμού.

Με το που αρχίζουμε να αυξάνουμε τις θερμίδες μας, ανακτούμε το χαμένο βάρος αλλά αυτή τη φορά έχουμε μικρότερο ποσοστό μυϊκής μάζας και μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους.

Προσέξτε και μην κάνετε δίαιτες χαμηλότερες των 1.200 θερμίδων που κουράζουν, αποδυναμώνουν και εξασθενούν τον οργανισμό σας και κλέβουν την ενεργητικότητά σας. Στη δεύτερη περίπτωση, ανήκουν κυρίως οι πρωτεϊνικές δίαιτες στις οποίες αποκλείονται συγκεκριμένα τρόφιμα και συνήθως ότι έχει να κάνει με υδατάνθρακες. Οι πρωτεϊνικές δίαιτες εξαναγκάζουν τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει λίπος ως καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα την πρόκληση του φαινομένου της κέτωσης, το οποίο συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως δημιουργία προβλήματος στα νεφρά και αυξημένου ουρικού οξέος στο αίμα. Άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούν οι πρωτεϊνικές δίαιτες είναι κόπωση, κακοσμία στόματος, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι κάθε τρόφιμο έχει μοναδικά θρεπτικά συστατικά και ότι ο αποκλεισμός διαφόρων τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα που είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, θαυματουργές δίαιτες δεν υπάρχουν. Μια ισορροπημένη διατροφή με μια ήπια μείωση θερμίδων σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αλλά και να μην κινδυνεύσει ο οργανισμός σας. iatronet.gr

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share