Οι κακές συνήθειες που σας γερνούν πριν την ώρα σας..

Η πρόωρη γήρανση είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, δεδομένου ότι επηρεάζει όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και την συνολική υγεία.

Η ιατρική έχει εξελίξει τρομερά τις τελευταίες
δεκαετίες τις μεθόδους καθυστέρησης αλλά και αναστροφής, σε κάποια βαθμό, του γήρατος. Ωστόσο, ακόμα κι αν η επιδερμίδα μπορεί κάπως να το «παλέψει», ο οργανισμός συνεχίζει να γερνά και δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την διαδικασία. Μπορούμε, όμως, να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας έτσι ώστε να καθυστερήσουμε τα σημάδια της γήρανσης, αν μη τι άλλο αποφεύγοντας όσα την επιταχύνουν!

Το υπερβολικό άγχος

Το στρες μπορεί πραγματικά να καταστρέψει την πνευματική, συναισθηματική και σωματική υγεία, οπότε χρειάζεται να προσπαθείτε διαρκώς να το απομακρύνετε από την ζωή σας. Είστε από τους ανθρώπους που ανησυχούν για το παραμικρό; Ακόμα και για πράγματα σχετικά ασήμαντα; Αν ναι, τότε μάλλον υποφέρετε από υπερβολικό άγχος, το οποίο σας θέτει σε κίνδυνο πρόωρης γήρανσης. Ο λόγος που το στρες σας γερνά είναι πολύ απλός: Με την πάροδο των ετών αυξάνεται η έκκριση νορεπινεφρίνης και κορτιζόλης, δύο «αρνητικών» ορμονών που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν την πίεση στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αντίληψης, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο ασθενειών του μυοκαρδίου. Ξεκινήστε, λοιπόν, να εφαρμόζετε τεχνικές χαλάρωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα –αρωματοθεραπεία, γιόγκα, οτιδήποτε σας κάνει να χαλαρώνετε και να εκτονώνεστε. Σταδιακά όχι μόνο θα νιώθετε, αλλά και θα δείχνετε νεώτερη!

Η κακή (ή καθόλου) περιποίηση της επιδερμίδας σας

Μία ακόμα κακή συνήθεια που επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης είναι η μη συστηματική περιποίηση της επιδερμίδας. «Προσέχω το δέρμα μου» δεν σημαίνει μόνο χρησιμοποιώ ενυδατικές κρέμες και κρέμες για τα μάτια, οι οποίες είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητες σε καθημερινή βάση, αλλά και καλή ενυδάτωση, με κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρων νερού ημερησίως. Αυτό, σε συνδυασμό με χρήση μιας καλής αντιρυτιδικής κρέμας προσώπου και ματιών θα βοηθήσει στην παράταση του γήρατος. Φροντίστε να επιλέξετε μία καλή ενυδατική κρέμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιδερμίδας σας και θα δείτε αποτελέσματα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η συστηματική περιποίηση της επιδερμίδας σας, με καλό καθαρισμό και βαθιά ενυδάτωση, θα διεγείρει την φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και θα καθυστερήσει τον σχηματισμό βαθιών ρυτίδων, οι οποίες αποτελούν και το πιο εμφανές σημάδι γήρανσης.

Κακές διατροφικές συνήθειες

Υπάρχει λόγος που όλοι οι επιστήμονες επιμένουν να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά! Αν δεν ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά (που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά), πρέπει να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια άμεσα. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες (λόγω άγχους, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ηλιακής ακτινοβολίας –διαβάστε περισσότερα εδώ). Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την ιδιότητα να επιτίθενται στα κύτταρα της επιφάνειας της επιδερμίδας και να τα καταστρέφουν –αυτό οδηγεί σε ρυτίδες, όμως αυξάνει και τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Τα καλά νέα είναι ότι κανείς μπορεί να καθυστερήσει το γήρας αυξάνοντας απλά την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Έλλειψη άσκησης

Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής δεν αποτελούν μυστικό, ενώ υπάρχουν πλέον αμέτρητες μελέτες και ντοκιμαντέρ που επισημαίνουν ποσό βλαβερό είναι να μην ασκείται κανείς. Αν δεν ασκείστε, όχι μόνο κινδυνεύετε από παχυσαρκία (με όλα τα σχετικά προβλήματα που σχετίζονται), αλλά αυξάνετε και τον κίνδυνο καρδιακών και νεφρικών προβλημάτων. Για να παραμείνετε νέα, υγιής και ακμαία αρκεί να κάνετε κάποιας μορφής αερόβια άσκηση έστω για μισή ώρα καθημερινά (ακόμα και το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο άσκηση αποτελούν!). Η συστηματική άσκηση, άλλωστε, πέρα από την καθυστέρηση του γήρατος, αυξάνει -σύμφωνα με μελέτες- το προσδόκιμο ζωής κατά μία δεκαετία!

Έλλειψη ύπνου

Όταν ήμασταν μικρότεροι, αρνούμασταν να κοιμηθούμε και ψάχναμε ευκαιρία για ξενύχτια! Τώρα που μεγαλώσαμε θέλουμε τόσο πολύ να κοιμηθούμε, κι όμως δεν έχουμε τον χρόνο! Ωστόσο, είναι τρομερά σημαντικό να κοιμάται κανείς καλά το βράδυ. Κάποιοι πιστεύουν ότι το μόνο κακό με την έλλειψη ύπνου είναι η δημιουργία μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Ωστόσο, τα πραγματικά προβλήματα ξεπερνούν τα αισθητικά. Ένας υγιής ενήλικας πρέπει να κοιμάται κατά μέσο όρο περί τις 7 ώρες κάθε βράδυ, προκειμένου να ξυπνά πνευματικά υγιής την επόμενη ημέρα. Αν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι θα είστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι όλη την ημέρα, ενώ θα έχετε και την τάση να τρώτε περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Μη χρήση αντηλιακού

Ένα ακόμα συχνό λάθος πολλών γυναικών είναι ότι δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό για να προστατεύονται από τις βλαβερές ακτίνες UVB. Παρόλο που πολλές γυναίκες βασίζονται στο makeup τους για ηλιοπροστασία (και είναι γεγονός ότι τα περισσότερα foundation περιέχουν κάποιον μικρό δείκτη SPF), είναι τρομερά σημαντικό, ειδικά τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, να χρησιμοποιείτε και κανονικό αντηλιακό για να αποφεύγετε τους μεγάλους πόρους, τις καφές κηλίδες και τις λεπτές γραμμές γήρανσης.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί μία ακόμα ανθυγιεινή συνήθεια που αναμφίβολα επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης. Εάν είστε εδώ και πολλά χρόνια καπνίστριες, τα δόντια σας θα έχουν ήδη κιτρινίσει, θα έχετε ήδη καταστρέψει την υγεία της επιδερμίδας σας δημιουργώντας της πολλές λεπτές γραμμές, ενώ έχετε ήδη αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο (ιδιαίτερα στο στόμα και στους πνεύμονες). Επιπλέον, είναι γνωστό τοις πάσι ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες.

Έλλειψη τακτικού σεξ (!)

Το να απολαμβάνετε το σεξ με τον σύντροφό σας δεν μεταφράζεται μόνο ως σωματική ικανοποίηση, την οποία έτσι κι αλλιώς αποζητούμε όλοι. Για την ακρίβεια, το σεξ είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό, το οποίο μπορεί να τονώσει άμεσα την διάθεσή σας, για να μην αναφερθούμε στις αμέτρητες μελέτες που αποκαλύπτουν ότι όσοι έχουν υγιή και ισορροπημένη σεξουαλική ζωή τείνουν να είναι και πιο υγιείς. Με απλά λόγια, το σεξ ενεργοποιεί την έκλυση ενδορφινών και άλλων σημαντικών χημικών ουσιών στο σώμα, οι οποίες βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνουν το στρες και απομακρύνουν τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου.

Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share