Η στενoχώρια διαρκεί 240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα!

Η στεναχώρια διαρκεί έως και 240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ντροπής, της αηδίας και του φόβου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, η στεναχώρια γα σοβαρό λόγο διαρκεί κατά μέσον όρο 120 ώρες, ενώ τα
αισθήματα ντροπής και αηδίας 30 λεπτά και αυτά του φόβου 42 λεπτά. Δεύτερο σε διάρκεια συναίσθημα είναι το μίσος, που διαρκεί 60 ώρες και τρίτο η χαρά που διαρκεί μόλις 35 ώρες. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, που πραγματοποίησαν τη μελέτη πιστεύουν ότι η στεναχώρια είναι το πιο παρατεταμένο συναίσθημα επειδή συχνά ακολουθεί γεγονότα με τεράστιο αντίκτυπο, όπως το διαζύγιο ή μια αρρώστια, και επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα διαχειριστούμε. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 233 φοιτητών, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να θυμηθούν πρόσφατα συναισθήματα που ένιωσαν, τα γεγονότα που τα προκάλεσαν και τη διάρκειά τους. Από τα συνολικώς 27 συναισθήματα που ανέφεραν, ο θυμός, η ανία και η έκπληξη είναι μερικά από τα πιο σύντομα: «περνάνε» μέσα σε 2 ώρες. Ο εκνευρισμός χρειάζεται 1,3 ώρες για να υποχωρήσει, όσο και η συμπόνια. Αντιθέτως, το στρες χρειάζεται 3 ώρες για να υποχωρήσει, οι ενοχές 3,5 ώρες και η περηφάνια 2,6 ώρες.

Τα αισθήματα χαλάρωσης από την άλλη πλευρά υποχωρούν μέσα σε 4,3 ώρες, ο ενθουσιασμός μέσα σε 6 ώρες, η ανακούφιση σε 8 ώρες, η ζήλια σε 15 ώρες και η απελπισία, η ελπίδα, το άγχος, η απογοήτευση και η ικανοποίηση μέσα σε 24 ώρες. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Motivation & Emotion», είναι η πρώτη που προσπαθεί να καταγράψει τη διάρκεια των συναισθημάτων, αλλά και να εξηγήσει γιατί υπάρχει τόση διαφορά στη διάρκειά τους. Όπως εξηγούν ο επικεφαλής ερευνητής ο Φιλίπ Βερντουέν,ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του, τα συναισθήματα που διαρκούν λιγότερο προκαλούνται τυπικά από γεγονότα τα οποία συχνά (αλλά όχι πάντοτε) δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

Αντιθέτως, όσα διαρκούν επί ώρες και μέρες τείνουν να προκαλούνται από γεγονότα τα οποία ασκούν μεγάλο αντίκτυπο στον άμεσα ενδιαφερόμενο. Μάλιστα ο αντίκτυπός τους μπορεί να μην γίνει αμέσως αντιληπτός αλλά με το πέρασμα του χρόνου. Σε τέτοια περίπτωση το συναίσθημα αναζωπυρώνεται κάθε φορά που κάποιος σκέφτεται ό,τι συνέβη και τις συνέπειές του, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το συναίσθημα.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share