Νιώθετε πιεσμένοι; Τεχνικές ενδυνάμωσης για αντιμετώπιση ψυχολογικής πίεσης

Σε περιστάσεις έντονου άγχους, θλίψης, οργής ή πανικού, χρησιμοποιείστε τεχνικές ενδυνάμωσης για να στηριχθείτε ψυχολογικά. Ακόμα κι αν σας φαίνονται ανούσιες, ίσως να σας βοηθήσουν να εμποδίσετε το φόβο ή την καταθλιπτική σας...

διάθεση να σας κυριεύσουν. Μην εγκλωβίσετε τον εαυτό σας σε μια δυσάρεστη κατάσταση
πείθοντάς τον ότι δε μπορεί να βγει από αυτήν. Κάθε συναίσθημα που νιώθετε προέρχεται από μία αιτία και αποτελεί για σας μία πραγματικότητα. Μην το παραβλέψετε, αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να το νιώθει. Συγχρόνως, μην το αφήσετε να σας καταβάλει, γιατί τα έντονα συναισθήματα έχουν άμεση επίδραση τόσο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού όσο και στη σκέψη και τη συμπεριφορά. Όταν νιώθετε πολύ πιεσμένοι: Μην ξεχνάτε να αναπνέετε. Τα έντονα συναισθήματα επηρεάζουν άμεσα το ρυθμό της αναπνοής μας, την περιορίζουν στο πάνω μέρος των πνευμόνων και την κάνουν ρηχή. Μάθετε να αναπνέετε με διαφραγματική αναπνοή, που χρησιμοποιεί το κάτω μέρος των πνευμόνων, οπότε έχουμε μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου. Καταναλώστε υγρά. Το άγχος προκαλεί αφυδάτωση, η οποία οδηγεί σε πήξη του αίματος, υποσιτισμό του δέρματος, πεπτικές διαταραχές και γενική αναστάτωση του μεταβολισμού. Ο οργανισμός χρειάζεται υγρά για να αντικαταστήσει τις απώλειες. Γι’ αυτό, σε περιστάσεις ψυχολογικής πίεσης, καταναλώστε νερό και φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη. Το τσάι, ο καφές και τα οινοπνευματώδη ποτά δεν είναι κατάλληλα επειδή αυξάνουν το ρυθμό απώλειας υγρών. Προσπαθήστε να έχετε ισορροπημένη διατροφή. Ασκηθείτε. Η σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να εκτονωθείτε και θα σας ενθαρρύνει να στρέψετε τις σκέψεις σας σε πιο ευχάριστα πράγματα. Διαλέξτε το είδος της άσκησης που σας ταιριάζει και σας ευχαριστεί. Ακόμα κι ένας μικρός περίπατος, αν γίνει με ηρεμία και χωρίς δυσάρεστες σκέψεις, μπορεί να σας αποτραβήξει από τις απογοητεύσεις και τις πιέσεις που σας αναστατώνουν. Αναγνωρίστε και εκφράστε τα συναισθήματά σας. Μην τα απωθείτε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξεσπάσει το θυμό του με ασφαλή τρόπο π.χ. φωνάξτε και βρίστε όταν βρίσκεστε μόνος σ’ ένα δωμάτιο ή μαζί με φίλους που δεν θα πληγωθούν από τη συμπεριφορά σας. Βρήτε κάτι να τρίψετε: τις κατσαρόλες, τα μάρμαρα, τα πλακάκια… Αφήστε τον εαυτό σας να κλάψει. Το κλάμα ασκεί ενεργητική επίδραση στη χημεία του σώματος αντιστρέφοντας κάποιες από τις επιβλαβείς οργανικές αντιδράσεις που δημιουργούνται από πιεστικές συναισθηματικές καταστάσεις. Γελάστε! Το γέλιο έχει άμεση επίδραση στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, ενδυναμώνοντάς το. Επίσης επιδρά στον εγκέφαλο, βοηθώντας τον να αλλάξει τους τρόπους αντίληψης των καταστάσεων. Μη στρέφετε το θυμό και την επιθετικότητά σας σε ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν σας φταίνε! Αποφύγετε να κάνετε παρέα με άτομα που ξέρετε ότι θα επιβαρύνουν την ήδη άσχημη διάθεσή σας. Κλείστε την τηλεόραση όταν αντιλαμβάνεστε ότι σας μεταδίδει ψυχοφθόρα μηνύματα! Προτιμήστε να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε μια καλή ταινία (διαλέξτε ευχάριστα θέματα). Χαλαρώστε αφήνοντας το βλέμμα σας να ακουμπήσει σε κάτι όμορφο π.χ. σ’ ένα λουλούδι, χωρίς να σκέφτεστε τίποτα. Θυμηθείτε μια δυσκολία που ξεπεράσατε στο παρελθόν. Πώς τα καταφέρατε τότε; Βρείτε ποια καλά πράγματα σας συμβαίνουν τώρα. Χαρείτε με αυτά. Κρατήστε την καλή διάθεση που σας προκαλούν όσο περισσότερο μπορείτε.

Όταν νιώθετε ότι έχετε καλύτερη διάθεση: Βοηθήστε άλλους να ανέβουν ψυχολογικά. Βοηθώντας τους άλλους συντελούμε στο να αλλάξει η συναισθηματική φόρτιση του περιβάλλοντός μας.



Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share