Τι είναι χρεωστική κάρτα; Πως λειτουργεί;

Πολλοί από εμάς, έχουμε ήδη στα πορτοφόλια μας χρεωστικές κάρτες...

χωρίς καν να το ξέρουμε! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως λειτουργούν... Οι χρεωστικές κάρτες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και εξυπηρετούν πολλούς από εμάς όταν πρόκειται είτε για αγορές μέσω internet, είτε και εκτός.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!


Τι είναι χρεωστική κάρτα;

Χρεωστική κάρτα είναι μία κάρτα την οποία εκδίδει η τράπεζα είτε όταν ανοίγουμε ένα λογαριασμό, είτε όταν έχουμε ήδη λογαριασμό και ζητάμε μία κάρτα για να βγάζουμε λεφτά από ΑΤΜ.

Οι περισσότερες πλέον κάρτες αναλήψεως που έχουμε στο πορτοφόλι μας, είναι χρεωστικές.

Πρόκειται για κάρτες τις οποίες, πέραν από ανάληψη χρημάτων από ATM, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ηλεκτρονικά σαν πιστωτικές κάρτες.

Κατά την πραγματοποίηση μιας αγοράς με μία τέτοια, τα χρήματα που είναι να πληρώσουμε, αφαιρούνται από το λογαριασμό με τον οποίο συνδέεται.

Έχουν επάνω τους την ένδειξη VISA ή VISA Electron.

Αν έχετε μία τέτοια, δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο για να κάνετε αγορές μέσω internet.

Πως λειτουργεί;

Η χρεωστική κάρτα λειτουργεί σχετικά απλά.

Είναι συνδεμένη με έναν τραπεζικό λογαριασμό σας, οπότε ό,τι συναλλαγή κάνετε, αφαιρούνται τα χρήματα από το λογαριασμό αυτόν.

Αν δεν έχετε χρήματα στο λογαριασμό σας, τότε η συναλλαγή δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μιας και ο έλεγχος γίνεται σε πραγματικό χρόνο, άρα πολύ απλά, δεν θα μπορέσετε να αγοράσετε το προϊόν.

Τώρα, από μπροστά έχει έναν 16ψήφιο αριθμό του στυλ 1234 5678 9123 4567, το ονοματεπώνυμό σας με λατινικούς χαρακτήρες και την ημερομηνία λήξης υπό μορφή ΜΗΝΑΣ/ΕΤΟΣ.

Από πίσω έχει ένα νούμερο με τα 3 τελευταία ψηφία αποκομμένα που είναι και το CVV, που θα σας ζητηθεί κατά την πληρωμή.

Έτσι, όταν πρόκειται να αγοράσουμε κάτι μέσω internet, φροντίζουμε να έχουμε επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό μας, συμπληρώνουμε τα παραπάνω προαναφερθέντα στοιχεία

Όταν πραγματοποιηθεί η αγορά, δεσμεύεται άμεσα το ποσό που πληρώσαμε (περνάει στο λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού μας, που σημαίνει ότι πλέον δεν μπορούμε να το κάνουμε ανάληψη).

Και μετά από λίγες μέρες, φεύγει εντελώς από το λογαριασμό μας και περνάει στο λογαριασμό αυτού που πληρώσαμε.

Αυτό είναι όλο! Έτσι απλά λειτουργεί η χρεωστική κάρτα.

Τώρα προσοχή: αυτή την κάρτα δεν την δείχνουμε πουθενά, μιας και αν κάποιος γνωρίζει τα στοιχεία που αναφέραμε, υπάρχει περίπτωση να μπορεί να σας χρεώσει χωρίς να έχει την κάρτα.

Διαφορά χρεωστικής - πιστωτικής κάρτας;

Η διαφορά χρεωστικής - πιστωτικής κάρτας, δεν είναι στην εμφάνιση, αλλά στον τρόπο λειτουργίας τους.

Όταν αγοράζουμε με τη χρεωστική κάρτα τα χρήματα αφαιρούνται από το λογαριασμό. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, η συναλλαγή δεν πραγματοποιείται.

Όταν αγοράζουμε με την πιστωτική κάρτα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ό,τι αγοράσουμε, μας έρχεται σε λογαριασμό μία φορά το μήνα στο σπίτι και είμαστε αναγκασμένοι να το πληρώσουμε.

Για το λόγο του ότι να μην ξεφύγουμε υπάρχει ένα όριο που μας θέτουν, το λεγόμενο πιστωτικό όριο, ώστε να μην την υπερχρεώσουμε μέσα σε ένα μήνα και μετά δεν μπορούμε να την πληρώσουμε.

Και μία ακόμα διαφορά χρεωστικής - πιστωτικής κάρτας είναι η φιλοσοφία της κάθε μίας:

με την χρεωστική ξοδεύουμε χρήματα που ήδη έχουμε.

Αν δεν έχουμε, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε.

Με την πιστωτική ξοδεύουμε χρήματα που ακόμα δεν έχουμε και θα αποκτήσουμε για να την ξεχρεώσουμε, σαν ένα είδος δανείου δηλαδή.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share