Τι διαφορά έχει η κατάθλιψη από τη μανιοκατάθλιψη;

Αν και σε πολλούς από εμάς ακούγεται σχεδόν το ίδιο, παρόλα αυτά δεν είναι... Η μανιοκατάθλιψη μάλιστα έχει συμπτώματα ...εντελώς κουφά! Διαβάστε! Η κατάθλιψη με τη μανιοκατάθλιψη, έχουνε τεράστιες διαφορές αν και η ονομασία τους παραπέμπει σε κάτι αναμεταξύ τους "κοινό" και παραπλήσιο.


Οι ορολογίες ξεγελάνε όμως...

Βέβαια, κάποιος που έχει μανιοκατάθλιψη, έχει και κατάθλιψη: αποτελεί δηλαδή μέρος της και είναι το μόνο κοινό πράγμα που έχουν, ενώ από κει και πέρα είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Λίγο πολύ όλοι μας ξέρουμε τι είναι κατάθλιψη.

Κατάθλιψη είναι μία κατάσταση στην οποία έρχεται ο οργανισμός μας και χαρακτηρίζεται από συναισθήματα λύπης και δυστυχίας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες συνεχόμενα. Συνοπτικά το άτομο:

αισθάνεται μελαγχολία, λύπη, μιζέρια,

κλαίει χωρίς λόγο,

αισθάνεται άχρηστο,

έχει ελάχιστη ενέργεια και

δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για "ευχάριστες" δραστηριότητες.

Η μανιοκατάθλιψη είναι μία κατάσταση στην οποία έρχεται ο οργανισμός μας (και όπως προαναφέραμε έχει και κατάθλιψη) που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα "μανίας" συνεχόμενα για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Τα συναισθήματα "μανίας" είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά που έχουμε στην κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα:

το άτομο έχει υπερβολική ευφορία και ενέργεια,

μιλάει δυνατά και πολύ,

μπορεί να είναι αρκετά επιθετικός και "τσαντισμένος",

δεν κοιμάται πολύ και αντί αυτού ασκεί πολλές δραστηριότητες,

παρόλο τον λίγο ύπνο έχει ενέργεια το πρωί,

έχει ψευδαίσθηση ότι είναι "το παιδί θαύμα" και ότι μπορεί να κάνει τα πάντα,

κάνει μεγάλα σχέδια,

αναλαμβάνει επικίνδυνα ρίσκα και

έχει έντονη διάθεση για σεξ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όχι απλώς η διαφορά κατάθλιψης-μανιοκατάθλιψης είναι τεράστια, αλλά θα λέγαμε πως είναι και δύο κάπως αντίθετα πράγματα.

Βέβαια το δεύτερο, συμπεριλαμβάνει και το πρώτο, αυτός είναι και ο μόνος κοινός τους τόπος ενώ από κει και πέρα περιέχει το στοιχείο της μανίας στο να κάνει πράγματα και στο να συμπεριφέρεται με τρόπο ελαφρώς ακραίο και να νομίζει υπερβολικά πράγματα.

Αυτές λοιπόν είναι οι διαφορές κατάθλιψης-μανιοκατάθλιψης και θα λέγαμε πως είναι αρκετά εντυπωσιακή η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο!

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share