Έχεις μεγάλη μύτη; Μάθε τι σημαίνει για την υγεία σου!

Όσο μεγαλύτερη είναι η μύτη σου, τόσο πιο “οχυρωμένος” είσαι απέναντι στις…ιώσεις! Όσο περίεργο και να σου ακούγεται, ισχύει, σύμφωνα με πειράματα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, δοκίμασαν δυο τεχνητές μύτες (η μία κατά 2,3 φορές μεγαλύτερη από την άλλη), τοποθετώντας τες σε μια τεχνητή κεφαλή, στην οποία προσέθεταν χείλη διαφορετικού μεγέθους κάθε φορά.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη μύτη,
εισέπνεε σχεδόν 7% λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε σχέση με τη μικρότερη, ενώ και τα μεγάλα χείλη, συνέβαλλαν στον περιορισμό της κατάποσης διαφόρων ατμοσφαιρικών σωματιδίων κατά 3,2%.

Ο συνδυασμός δηλαδή μύτης- μεγάλων χειλιών, κατά τους επιστήμονες, δρούσε ως φυσικό “φράγμα”, αποτρέποντας την εισαγωγή αερομεταφερόμενων βακτηρίων και σωματιδίων σκόνης ή γύρης στο στόμα και κρατώντας μακριά τα συμπτώματα εποχικών αλλεργιών.

Όπως δημοσιεύει μάλιστα το επιστημονικό έντυπο “Αnnals of Οccupational Ηygiene”, βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι η μεγαλύτερη μύτη, λόγω μεγέθους, προσφέρει ένα είδος “φυσικής” προστασίας στον οργανισμό περιορίζοντας αποτελεσματικά το ενδεχόμενο μόλυνσης από ιώσεις ή την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων. Η μύτη προεξέχει πάνω από το στόμα, προσφέροντάς του μεγαλύτερη προστασία” αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρενέ Αντονι. Μια μεγάλη μύτη μπορεί να περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης του οργανισμού, ενώ κάτι τέτοιο ενδεχομένως να λειτουργεί και στην περίπτωση της γύρης” προσθέτει η ειδικός.

Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share