Το έδαφος για θερμό επεισόδιο στρώνει η Τουρκία

Σε απόλυτη επαγρύπνηση και ετοιμότητα η Αθήνα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε περιστατικό προβοκάτσιας από την πλευρά της

Τουρκίας – Συνεχίζει αμείωτη η επιθετικότητα των Τούρκων σε όλα τα επίπεδα

Καμία βούληση και την παραμικρή καλή θέληση για διάλογο στα ελληνοτουρκικά δεν επιδεικνύει η Άγκυρα, συνεχίζοντας την «τυφλή επιθετικότητα» απέναντι στην Αθήνα προβαίνοντας καθημερινά σε προκλητικές κινήσεις και απειλές, τόσο σε επίπεδο εμπρηστικών δηλώσεων όσο και στο «πεδίο», συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς της εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να επιθυμεί στο Αιγαίο ένα θερμό επεισόδιο, για το οποίο θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα να κάνει την πρώτη κίνηση, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά και με ψυχραιμία τις προβλέψιμες κινήσεις της Άγκυρας, οι οποίες πολλές φορές γίνονται σπασμωδικά και μαρτυρούν ότι συνιστούν άμεσο δόλο.

Είναι πλέον εμφανές, ότι η Άγκυρα θέλει να συντηρεί στα ύψιστα επίπεδα την ένταση με την Ελλάδα και ύστερα τις αποτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες, διεθνοποίησης των παράνομων επιδιώξεών της, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για στρατικοποίηση νησιών, αλλά και την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα και το οποίο καταδικάστηκε από όλους τους συμμάχους και την Ευρωπαϊκή οικογένεια, ενισχύει πλέον την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε και το τελευταίο περιστατικό στον Έβρο, όπου οι τουρκικές αρχές, έστειλαν στην πλευρά της Ελλάδας 92 γυμνούς και κακοποιημένους μετανάστες, ενώ παράλληλα έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις ροές ανθρώπινων ψυχών που στέλνουν για να περάσουν το φυσικό σύνορο.

Στο σοβαρό περιστατικό του Έβρου αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκος ζητώντας εξηγήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και δηλώντας ότι πρόκειται για ένα «Σοκαριστικό γεγονός, εικόνα απάνθρωπη που παραπέμπει στον μεσαίωνα».

«Τα τελευταία 3μιση χρόνια η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, έχει ενισχυθεί στρατιωτικά, οι Τούρκοι να ακολουθήσουν τον δρόμο της φιλίας και της συνεργασίας και να εγκαταλείψουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ότι και να κάνει η Τουρκία τα σύνορα στον Έβρο είναι απροσπέλαστα. Δεν πρόκειται να περάσει κανείς, όποιο κόλπα και να βρει η απέναντι πλευρά» τόνισε ο υπουργός.

Για την πιθανότητα προβοκάτσιας από την Τουρκία, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε περιστατικό – και δεν θα πούμε τίποτα άλλο».

Σε θέση ετοιμότητας και στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς η συγκέντρωση μεγάλων μονάδων επιφάνειας αλλά και ισχυρών αεροπορικών δυνάμεων σε βάσεις στα παράλια της Μικράς Ασίας, δείχνουν ότι η Άγκυρα φλερτάρει ακόμα με την ιδέα θερμού επεισοδίου

Πλοία του στόλου να έχουν λάβει θέσεις επιτήρησης στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Τουρκία είναι ικανή και ίσως έχει μελετήσει το σενάριο, να χρησιμοποιήσουν την άσκηση «Kararlilik 2022» για να προχωρήσει σε κάποια προκλητική ενέργεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι με αφορμή τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης «Kararlilik 2022» (στα ελληνικά σημαίνει αποφασιστικότητα) η συντριπτική πλειονότητα του τουρκικού στόλου έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, με το μεγαλύτερο μέρος του να κινείται στις θαλάσσιες περιοχές του Ελλήσποντου, του κόλπου της Σμύρνης, πλησίον της ναυτικής βάσης Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο και του κόλπου της Αττάλειας.

Επαναλαμβάνει τις απειλές πολέμου ο Ερντογάν

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί στο έπακρο της επιθετική ρητορική του προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά τις απειλές πολέμου την ίδια ώρα μάλιστα που ο υπουργός Άμυνας του Χουλουσία Ακάρ πράττει το αντίθετο ζητώντας δίαυλους επικοινωνίας από το Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το γεγονός αυτό μόνο απαρατήρητο δεν περνά στην Αθήνα που το μεταφρζει ως χαρακτηριστικές κινήσεις αποπροσανατολισμού και δημιουργία σύγχυσης από την πλευρά της Άγκυρας για το σχέδιο που επιθυμεί να εκτελέσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από την Αστάνα, τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις απέναντι στην Ελλάδα, αναφέροντας συγκεκριμένα, «βλέπουμε βέβαια τι συμβαίνει και το τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας δίνουν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Αφήστε τον να σκεφτεί»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν υπάρχει όριο που η υπομονή ξεχειλίζει, ο Ερντογάν απάντησε: «Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία. Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Τέλος αναφορικά με τα F-16 ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε αισιόδοξος λέγοντας: [Αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά το F16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά τα βήματα τα ακολουθεί ταυτόχρονα και η Ρωσία. Πώς προχωράει και το τι συμβαίνει».

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share