Επιστρέφει η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης; – Τα σενάρια

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται καθημερινά η πορεία της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η οποία από αρχές του μήνα έχει πάρει την ανιούσα. Σημειώνεται

ότι από 1η Οκτωβρίου καταργήθηκε η επιδότηση των 15 λεπτών στο diesel κίνησης. Πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο η τιμή προσεγγίζει τα 2,1 ευρώ το λίτρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της απάντησής του στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια αναγνώρισε την νέα αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης ως ένα πραγματικό πρόβλημα που όμως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, αναγνώρισε πως πράγματι μπορεί να δημιουργηθεί ντόμινο στις αυξήσεις τιμών μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση μετρά το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να εξαγγείλει μέτρα περιορισμού του κόστους στο πετρέλαιο κίνησης.

«Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση να ανακοινώσει κάποια παρέμβαση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η μία επιλογή που έχει το κυβερνητικό επιτελείο είναι να επαναφέρει την οριζόντια κρατική επιδότηση των 0,15 λεπτών στην αντλία, η οποία ίσχυε έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθούν οι τιμές. Αν η πορεία των εσόδων τον Αύγουστο είναι θετική ίσως επανέλθει το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το σενάριο για μικρότερο ποσό επιδότησης.

Ένα άλλο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να προχωρά σε στοχευμένα μέτρα για το diesel κίνησης, προκειμένου να στηριχθούν οι επαγγελματίες οδηγοί και να περιοριστεί το κόστος των μεταφορικών σε βασικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, Μαρία Ζάγκα το πετρέλαιο κίνησης έχει φτάσει την απλή αμόλυβδη και την έχει ξεπεράσει. Η τιμή στην Αττική και την Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 2,10 ενώ η αμόλυβδη στα 2 ευρώ. Σε πολλά νησιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού σύμφωνα με την κυρία Ζάγκα «η τιμή είναι ακόμα πιο υψηλή καθώς είναι αυξημένα και τα μεταφορικά». Η ακρίβεια στα καύσιμα έχει κάνει τους οδηγούς να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται ενώ την ίδια ώρα το ντόμινο ανατιμήσεων τους οδηγεί σε «αδιέξοδο».

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share