Νέος «πονοκέφαλος» για τον Μπάιντεν: Βρέθηκαν και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα

ΗΠΑ: Βοηθοί του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν βρήκαν μια νέα παρτίδα απόρρητων κρατικών αρχείων σε δεύτερη τοποθεσία, σε μία ανακάλυψη που προκαλεί

αυξανόμενη πολιτική αμηχανία στον Λευκό Οίκο.

Μια νέα σειρά «εμπιστευτικών εγγράφων» από την αντιπροεδρία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περίοδο 2009-2017, φέρεται ότι βρέθηκαν σύμφωνα με όσα μετέδωσε το NBC News. Η πρώτη «παρτίδα» βρέθηκε σε ιδιωτικό γραφείο στην Ουάσιγκτον που χρησιμοποίησε ο Μπάιντεν μετά την αντιπροεδρία του.

Το θέμα είναι υπό εξέταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για φερόμενο λάθος χειρισμό απόρρητων αρχείων. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε και πού βρέθηκε η πρόσθετη δόση των φακέλων από τους βοηθούς του Μπάιντεν.

Η αρχική παρτίδα των περίπου 10 εγγράφων ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο στο Penn Biden Center, μια δεξαμενή σκέψης κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά ήρθε στο φως μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτά τα έγγραφα φέρεται να περιλαμβάνουν υπομνήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ενημερωτικό υλικό σχετικά με την Ουκρανία, το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη νέα «ανακάλυψη». Ωστόσο, το εύρημα επιβεβαιώθηκε από το δίκτυο CBS και άλλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης τύπου την Τετάρτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιέρ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πρώτη δέσμη αρχείων.

«Αυτό είναι υπό εξέταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε. «Δεν πρόκειται να προχωρήσω πέρα από αυτό που μοιράστηκε χθες ο πρόεδρος». Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη (10/1) ότι ήταν «έκπληκτος» από την ανακάλυψη των αρχείων και ότι «συνεργάζεται» με την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η διαμάχη ξέσπασε καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος αντιμετωπίζει τον έλεγχο από μια νέα πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. «Τώρα που οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πλέον μονοκομματική εξουσία στην Ουάσιγκτον, έρχεται η εποπτεία και η λογοδοσία», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζέιμς Κόμερ, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής.

Η επιτροπή ξεκινά έρευνες για τον πρόεδρο και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος προς τον Λευκό Οίκο να παραδώσει έγγραφα και ανακοινώσεις που σχετίζονται με απόρρητα αρχεία. Ο νόμος απαιτεί όλα τα αρχεία του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένων των διαβαθμισμένων, να παραδίδονται στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ μετά το πέρας της θητείας μιας κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι δικηγόροι του Μπάιντεν ειδοποίησαν τις αρχές μόλις ανακάλυψαν τα απόρρητα υλικά στο think tank και το πρακτορείο τα ανέσυρε το επόμενο πρωί. Τον περασμένο Αύγουστο, πράκτορες του FBI ερεύνησαν το σπίτι του προκατόχου του Μπάιντεν στη Φλόριντα και κατέσχεσαν περισσότερα από 10.000 αρχεία που ο Τραμπ δεν είχε παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία.

Το τμήμα δικαιοσύνης είχε εκδώσει κλήτευση για την επιστροφή των ευαίσθητων φακέλων πριν εμφανιστεί το FBI στο Mar-a-Lago. Περισσότερα από 300 έγγραφα με απόρρητες σημάνσεις, συμπεριλαμβανομένων 18 άκρως απόρρητων, ανακτήθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες από τη λέσχη γκολφ στο Παλμ Μπιτς

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share