«Φάμπρικα» με… μαϊμού φάρμακα στη Βάρη

Ζευγάρι στη Βάρη διακινούσε «μαϊμού» φάρμακα, αποκομίζοντας κέρδη χιλιάδων ευρώ.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση…

στοιχείων, διενήργησε έρευνα, χθες το πρωί, σε οικία στη Βάρη Αττικής, όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Οι ιδιοκτήτες της οικίας, δύο ημεδαποί, 41χρονος και 39χρονη, συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για νοθεία.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην οικία και σε αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.051 συσκευασίες φαρμάκων, που περιείχαν 150.947 δισκία, φιαλίδια κ.λπ. από περίπου 67 διαφορετικά είδη φαρμάκων, υλικά συσκευασίας, καθώς και έντυπα υλικά.

Επιπλέον, βρέθηκαν τιμολόγια αγοράς, που προέρχονται από εταιρείες που δεν νομιμοποιούνται να πωλούν φάρμακα και μεγάλος αριθμός αποδείξεων αγοράς φαρμάκων, που προέρχεται από φαρμακεία του νομού Αττικής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και γνησιότητά τους, ενώ κάποια από τα φάρμακα προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται αποκλειστικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες προέβαιναν στην εμπορία και διάθεση των φαρμάκων αυτών.

Επιπλέον, ο χώρος, όπου βρέθηκαν τα φάρμακα, δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια και ήταν ακατάλληλος για τη φύλαξή τους, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος αλλοίωσης και επιμόλυνσης των φαρμάκων και κατ» επέκταση κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη χρήση τους.

Επίσης, πολλά σκευάσματα, που χρήζουν φύλαξης σε ψυγείο, βρέθηκαν εκτεθειμένα σε πάγκους της αποθήκης.

Τι λέει ο ΕΟΦ

Όπως διαπιστώθηκε από τους υπαλλήλους του ΕΟΦ, πρόκειται για ψευδεπίγραφα φάρμακα, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προέλευση, κατοχή, αποθήκευση και τον τρόπο διακίνησής τους, όπως δελτία αποστολής, ιατρικές συνταγές και τιμολόγια.

Στο σύνολο των κατασχεθέντων περιλαμβάνεται και αριθμός φαρμάκων, για τα οποία έχει εκδοθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή πραγματοποιείται έκτακτη εισαγωγή από τον ΕΟΦ, λόγω της έλλειψής τους στην ελληνική αγορά, γεγονός που ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ αυξάνει και το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης για τη χώρα μας.

Όπως προέκυψε, η συνολική αξία των φαρμάκων, βάσει της ενδεικτικής λιανικής τιμής πώλησης, ανέρχεται περίπου στις 22.707 ευρώ, ενώ συνεχίζεται ο Έλεγχος Ποιότητας και Νομιμότητας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αξία των φαρμάκων, ο συνολικός αριθμός τους, καθώς και το είδος τους.

Επίσης, θα συνεχιστεί και ο φορολογικός έλεγχος σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share