Αυτά που ζητούν οι Γερμανοί για να εγκρίνουν την παράταση

Εν αναμονή της τελικής απόφασης για την παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, ο πρόεδρος της Bundestag και στελέχη των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού τοποθετούνται ενόψει της επικύρωσής της…

από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Η παράταση της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, μπορεί να τεθεί νομικά σε ισχύ μόνο με την συναίνεση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Προϋπόθεση για αυτό είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει γενικώς συμφωνήσει, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σε συγκεκριμένη μορφή», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και πρόσθεσε ότι, όταν αυτά θα υπάρχουν, θα σταλούν σε όλους τους βουλευτές και «σε αυτή τη βάση η Βουλή θα λάβει την απόφασή της, έπειτα από μία, όπως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, γρήγορη αλλά εμπεριστατωμένη μελέτη».

Σε ανάλογη γραμμή βρίσκεται και ο επικεφαλής της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος σε δήλωσή του στην «Welt am Sonntag», επισήμανε ότι «οι Έλληνες πρέπει τώρα ακόμη να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τότε μπορεί η παράταση του προγράμματος βοήθειας να δρομολογηθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο επικεφαλής της Κ.Ο. Τόμας Όπερμαν δήλωσε στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» ότι «επικράτησε η λογική και είναι καλό ότι η Ελλάδα είναι τώρα τελικά πρόθυμη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σε διαφορετικό ύφος τοποθετούνται τα στελέχη των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU): Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε στην «Bild am Sonntag» ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήθελε τις περασμένες εβδομάδες στην κυριολεξία να εκθέσει τους εταίρους και δανειστές της», ενώ ο αρμόδιος του κόμματος για την δημοσιονομική πολιτική Χανς Μίχελμπαχ, σε δήλωσή του στην Handelsblatt τόνισε ότι «τα Κοινοβούλια τα οποία πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους, όπως το γερμανικό, πρέπει να ελέγξουν σε βάθος την κάθε αλλαγή των μέτρων» και επισήμανε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «ότι η Βουλή μπορεί να λάβει οριστική απόφαση πριν από το τέλος Φεβρουαρίου για ένα μεταβατικό πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος της CSU στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε στην FAS ότι «ο κατάλογος με τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που έχει ζητηθεί από την Ελλάδα θα δείξει αν οι Έλληνες έμαθαν από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ή αν θα συνεχίσουν να ποντάρουν σε τρικ και θρασεία συμπεριφορά».

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share