Ισραήλ: Καταγγέλλουν πως η δικαιοσύνη «χορηγεί ασυλία» στο στρατό

Η οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι, της Αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε από μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, καταδίκασε την Παρασκευή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ…

το οποίο έκρινε ότι ο στρατός δεν ευθύνεται για τον θάνατό της. Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή (…) ισοδυναμεί με δικαστική επικύρωση της ασυλίας που χαίρει ο ισραηλινός στρατός όταν διαπράττει αδικίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", κατήγγειλε η οικογένεια της Κόρι σε ανακοίνωσή της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η οικογένεια αφού το 2012 άλλο δικαστήριο, της Χάιφα, είχε απορρίψει επίσης την προσφυγή της εναντίον του κράτους του Ισραήλ για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας".

Το 2012 η ισραηλινή δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της Ρέιτσελ Κόρι ήταν δυστύχημα και ότι δεν ευθυνόταν ο οδηγός της μπουλντόζας. Το κράτος δεν ευθύνεται για τις ζημίες που προκαλούνται από τον ισραηλινό στρατό εν καιρώ πολέμου", ανέφερε στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η 23χρονη ακτιβίστρια παρασύρθηκε στις 16 Μαρτίου 2003 από την μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού ενώ διαδήλωνε μαζί με άλλα μέλη του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης και Παλαιστίνιους της περιοχής, που διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση του σπιτιού μιας οικογένειας Παλαιστινίων στη Ράφα.

Στην ανακοίνωσή τους οι γονείς και η αδελφή της Ρέιτσελ Κόρι "καλούν τη διεθνή κοινότητα και ιδίως την αμερικανική κυβέρνηση να στηρίξει τα θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιταχθεί στην ατιμωρησία και να φροντίσει ώστε να γίνονται σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου".

Η εσωτερική έρευνα που διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για την υπόθεση αυτή το 2003 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν ευθύνονταν για τον θάνατό της γιατί η ομάδα που χειριζόταν την μπουλντόζα δεν την είχε δει.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share