Ιράκ: Τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε βάση του στρατού

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση σε μια στρατιωτική βάση στο δυτικό Ιράκ, στην οποία περίπου 300 Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφεραν το…

Πεντάγωνο και ντόπιοι αξιωματούχοι.

Με τη βοήθεια και της αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, οι ιρακινές δυνάμεις απώθησαν την επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ Άσαντ, που βρίσκεται στην επαρχία Αλ Άνμπαρ. Γύρω στις 7:20 (το πρωί, τοπική ώρα) μια μικρή ομάδα του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) επιτέθηκε σε ένα κτίριο του ιρακινού στρατού στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, υποστηριζόμενες από τον Συνασπισμό, απώθησαν την επίθεση και σκότωσαν οκτώ από τους δράστες" ανέφερε σε ανακοίνωση του ο αμερικανικός στρατός.

Ένας Ιρακινός συνταγματάρχης και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας διευκρίνισαν ότι στην ομάδα των τζιχαντιστών μετείχαν τουλάχιστον επτά καμικάζι που επέβαιναν σε ένα στρατιωτικό όχημα.

Από την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή 18 στρατιώτες στις μάχες που διεξάγονται στην κοντινή πόλη Αλ Μπαγκντάντι, μια πόλη στις όχθες του Ευφράτη και ένα από τα ελάχιστα αστικά κέντρα της Αλ Άνμπαρ που δεν είχε τεθεί μέχρι τώρα υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Στο καθημερινό ραδιοφωνικό μήνυμά του το ΙΚ υποστήριξε ότι ελέγχει πλέον "μεγάλες ζώνες της Αλ Μπαγκντάντι" και ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έπληξαν την περιοχή "λόγω της πυκνής ομίχλης".

Ωστόσο, η Βαγδάτη διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό διαβεβαιώνοντας ότι η πόλη παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχό της αν και το ΙΚ έχει καταλάβει ορισμένα κτίρια στο κέντρο της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, τονίζεται ότι η Αλ Άνμπαρ "είναι η σημαντικότερη επαρχία" στον αγώνα κατά του ΙΚ αλλά ότι οι ιρακινές αρχές δεν χρειάζονται την ανάπτυξη ξένων χερσαίων δυνάμεων "ούτε στην Άνμπαρ ούτε αλλού στο Ιράκ".

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης επισημάνει ότι η χώρα του "ουδέποτε ζήτησε τη συμβολή χερσαίων δυνάμεων".

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share