Συμβουλές που κάθε μαμά πρέπει να δώσει στο παιδί

Όλα τα παιδιά χρειάζονται κοινωνικές δεξιότητες ώστε να μπορούν να αποκτήσουν... καλύτερες σχέσεις με τους γύρω τους. Τα κοινωνικά και δημοφιλή παιδιά συνήθως νιώθουν άνετα σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον και αν βρίσκονται, εκφράζουν δυνατά τη γνώμη τους, συμμετέχουν σε συζητήσεις και σε ομάδες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών:

Χαρακτηριστικά παιδιών που έχουν κοινωνικές δεξιότητες και κοινωνική νοημοσύνη: Αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων Μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη Διαβάζει τα μηνύματα της συμπεριφοράς των άλλων Μπορούν και συγχρονίζουν τα δικά τους συναισθήματα, τα κίνητρα αλλά και τις ανησυχίες σε σχέση με τους άλλους

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ικανότητα των παιδιών να δημιουργούν σχέσεις;

Τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούν σχέσεις με άλλους γιατί: Αναπτύσσουν την κοινωνική τους νοημοσύνη και τις κοινωνικές τους ικανότητες Μαθαίνουν να μοιράζονται Μπορούν να διαπραγματεύονται Συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια Διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τους άλλους Εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματα τους αλλά και να τα κατανοούν Είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις που τους φέρνουν αντιμέτωπους με τον φόβο ή τη θλίψη Πως μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν την ικανότητα ενός παιδιού να δημιουργεί σχέσεις; Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους και είναι εκείνοι που μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα στο παιδί τους να δημιουργήσει σχέσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εκφράζετε έντονα τα συναισθήματα σας ώστε το παιδί να μάθει να νιώθει συμπόνια Διαβάστε του παιδικά βιβλία και κάντε ερωτήσεις πάνω σε αυτά που διαβάσατε ώστε παράλληλα να ενισχύσετε και την κριτική του σκέψη Ζητήστε του να δώσει εναλλακτικές προτάσεις σε μία ιστορία ώστε να ενισχύσετε την δημιουργική του σκέψη, επινοώντας διαφορετικές λύσεις Ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει για τα συναισθήματα του και συζητήστε τα μαζί του Μιλήστε του για την έννοια της φιλίας και πόσο σημαντική είναι (δες εδώ http://mandou.gr/index.php/articles/770-filia-pos-na-ti-didaksete-sta-paidia-sas) Διδάξτε του την αλληλεγγύη. Εάν για παράδειγμα

βρίσκεστε σε ένα πάρτι και κάποιο παιδάκι πέσει κάτω και δεν το προσέξει κανείς, ζητήστε του να το βοηθήσει Διδάξτε του βασικούς κανόνες συμπεριφοράς και ευγένειας. Η ευγένεια είναι πολύ σημαντική για την δημιουργία σχέσεων με τους άλλους. Διδάξτε του να λέει συγγνώμη, παρακαλώ και ευχαριστώ Ενισχύστε τα ομαδικά παιχνίδια. Εγγράψτε το σε μία ομαδική δραστηριότητα ή φροντίστε να αποκτήσει εμπειρίες με άλλα παιδιά (συναντήσεις σε σπίτια με φίλους που έχουν παιδιά ή βόλτες σε παιδική χαρά) Παρακινήστε το παιδί σας να χαίρεται για τους άλλους, π.χ. να χειροκροτήσει όταν ένας φίλος του παίξει σε μία θεατρική παράσταση, βάλει ένα καλάθι κ.α. Συμβουλή Ειδικού:

Είναι σημαντικό, οι γονείς, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, τη συμπόνια και την ικανότητα να δημιουργεί σχέσεις το παιδί τους. Εάν ένα παιδί εμφανίζει κοινωνική σκληρότητα, βασανίζει ζώα, είναι αδιάφορος σε κοινωνικά προβλήματα, δεν σέβεται την περιουσία των άλλων και βανδαλίζει για πλάκα και προσπαθεί να επιβάλλει με σωματική ή λεκτική βία τις απόψεις και τις επιθυμίες του τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιο Αναπτυξιακό Κέντρο για συμβουλευτική.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share