Κατώτατος μισθός: Τα 3 σενάρια για αυξήσεις και οι τριετίες

Ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό και τι αναμένεται να αλλάξει στις τριετίες. 

Οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ξεκινούν αυτή την εβδομάδα αλλά στο προσκήνιο μπαίνει το θέμα των «παγωμένων» τριετιών.

Το «ξεπάγωμα», σύμφωνα με Τα Νέα, συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που φέρει στο προσκήνιο την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2022 κατέγραψε μείωση σε 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% τον Νοέμβριο του 2021. Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κοντά στο 11,4%, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10%, κάτι που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Ωστόσο δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρούνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά τη δεκαετία 2012-2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.

Κατώτατος μισθός

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα Των Νέων, ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023.

Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού, τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων είναι τα εξής:

  1. Αύξηση κατά 5,5%, στα 751 ευρώ. (Το πρώτο σενάριο φαίνεται να αποκλείεται).
  2. Αύξηση κατά 6%, στα 756 ευρώ.
  3. Αύξηση κατά 7%-8%, στα 763-770 ευρώ.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη αύξηση, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει ακόμη και στα 801 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share